Lounaspaikka

Viidennen näyttämön pääroolissa on ruoka

Riitta Salmi
Turun kaupunginteatterin palvelupäällikkö Sanna Kiviranta kuvailee uutta Viides näyttämö -teatteriravintolaa rennoksi ja kulturelliksi paikaksi, jonne kaikki ovat tervetulleita.
Turun kaupunginteatterin palvelupäällikkö Sanna Kiviranta kuvailee uutta Viides näyttämö -teatteriravintolaa rennoksi ja kulturelliksi paikaksi, jonne kaikki ovat tervetulleita.

Kesäkuun alkupuolella avautunut Turun kaupunginteatterin Viides näyttämö -ravintola on rento ruokapaikka ja terassi, jonne toivotaan muidenkin kuin teatterilaisten ja kulttuurinharrastajien löytävän.

– Teatterin arvoihin kuuluvat tasa-arvo ja yhdenvertaisuus, mitkä näkyvät myös ravintolassa. Hyväksymme kaikki ruokavaliot ja ihmiset, ja meille voi tulla sellaisena kuin on. Viides näyttämö on matalan kynnyksen paikka, jonne voi tulle niin iltapuvussa nauttimaan menun antimista kuin terassille verkkareissa siemailemaan olutta, sanoo Turun kaupunginteatterin palvelupäällikkö Sanna Kiviranta.

Repertuaarikeittiön perustana on tuoreus ja sesongin mukana eläminen. Kesällä tarjolla on bistromenu ja arkilounas. Keittiössä työskentelee keittiöpäällikkö Ville Rantasen johdolla neljän hengen tiimi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Salissa työskentelee hovimestarin ja kahden ammattitarjoilijan lisäksi nuoria, jotka eivät opiskele ravintola-alaa, mutta ovat kovin innokkaita oppimaan, Kiviranta sanoo.

Sisällä ravintolassa on 50 asiakaspaikkaa ja terassilla sataa paikkaa lisää. Kivirannan mukaan ihmiset ovat löytäneet terassin hyvin, mutta ravintola odottaa vielä löytämistä.

– Uskon, että hyvä ruoka ja kiva miljöö puhuvat puolestaan ja ihmiset löytävät ravintolan viimeistään syksyllä, kun teatterin näytökset jatkuvat.

Muun muassa Lapissa aiemmin työskennellyt Rantanen yhdistelee kotimaan parhaimpia antimia maailman makuihin. Bistrolistan alkunäytöksellä on valittavissa grillattua sydänsalaattia, siikaa ja naudan marmorifileetä. Juonen tiivistyessä pääruoaksi voi valita esimerkiksi toast skagenin, hernerisottoa tai grillattua possunkylkeä. Loppukohtauksella eli jälkiruuaksi on tarjolla sitruunakakkua ja suklaa-maapähkinäleivoksia.

"Teatterin arvoihin kuuluvat tasa-arvo ja yhdenvertaisuus, mitkä näkyvät myös ravintolassa."

Sanna Kiviranta

– Ravintolan pääpaino on illoissa, mutta tarjolla on myös lounasta. Lounasaikaan on tarjolla päivittäin vaihtuva lautasannos, joka sisältää erilaista ruokaa keitoista lihamurekkeeseen.

Lisäksi on mahdollista tilata annoksia listalta, josta löytyy muun muassa vegaaninen hernerisotto ja päivän kala-annos. Lounaaseen kuuluu lautasannoksen lisäksi salaattipöytä ja leipä.

Koska Viidennen näyttämön vaihtuvassa ruokalistassa ei sitouduta vain yhden tyylilajin keittiöön, löytyy vakiokävijällekin aina uusia yllätyksiä.

– Kesän ajan käytössä on kesäinen ja raikas lista. Menua kehitellään jatkuvasti ja syksyllä otetaan käyttöön uusi lista.

Testipäivänä tarjolla oli savustettua lohta puikulaperunoiden, parsan ja sellerin kera. Kauniisti kasattu kesäinen annos oli raikas ja sopivan ruokaisa. Kiitosta pitää jakaa etenkin kalan kypsyysasteesta, joka oli juuri oikea: kypsä, mutta mehukas.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Syksyllä lounasaikaan ravintola palvelee lähinnä teatterin henkilökuntaa ja aukioloajat mukailevat teatterin produktioita.

– Tarkoituksena on, että iltaisin ravintolassa olisi kulttuuritarjontaa, kuten musiikkia ja runonlausuntaa, Kiviranta suunnittelee.

Juttusarjassa esitellään Turun seudun lounaspaikkoja.


Viides näyttämö

Aleksis Kiven aukio

Itäinen Rantakatu 14, Turku

Yhteystiedot: www.viidesnayttamo.fi

Keittiö avoinna ma–la klo 12–21. Lounas arkisin klo 12–15.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.