Lounaspaikka

Tenlén vie savuiselle ja mausteiselle makumatkalle

Eero Saarikoski
Amerikan etelävaltioiden ruuanlaittotavat ja maut ovat lähellä Tenlénin keittiömestari Robert von Bellin sydäntä. Tenlénin erikoisuus ja valttikortti on oma savustamo, jossa lihatuotteita kypsennetään kahdessa Southern Pride -savustimessa.
Amerikan etelävaltioiden ruuanlaittotavat ja maut ovat lähellä Tenlénin keittiömestari Robert von Bellin sydäntä. Tenlénin erikoisuus ja valttikortti on oma savustamo, jossa lihatuotteita kypsennetään kahdessa Southern Pride -savustimessa.

Yksi Turun kiinnostavimmista ravintolatulokkaista on Ruissalon telakalla sijaitseva Tenlén BBQ Restaurant & Smokery. Toukokuun lopussa entisen veneveistämön tiloihin avautunut Tenlén kunnioittaa alueen pitkää historiaa.

Vuosina 1889–1954 toiminut Åbo Båtvarf (Turun veneveistämö) oli Pohjoismaiden suurin veneveistämö ja merkittävä tekijä koko Euroopan mittakaavassa. Veistämöllä rakennettiin kaikkiaan yli 5 000 venettä. Tuotannon kirjo ulottui soutu- ja pelastusveneistä tykki- ja torpedoveneisiin sekä luksushuvipursiin.

– Ravintolan sisustuksessa on hyödynnetty vanhaa. Esimerkiksi viinikellarin taustapuut ovat ullakon entisiä lattialankkuja ja pullopidikkeet ovat peräisin ratakiskoista, joita pitkin veneitä on viety vesille, Ruissalon telakan ravintolatoiminnasta vastaava Julius Håkans kertoo.

Ravintolan nimi puolestaan tulee Turun Veneveistämön viimeiseltä johtajalta Gustaf Tenléniltä (1881–1954).

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Gustaf oli keskeisessä roolissa nykyisen Ruissalon telakan tuolloisessa menestyksessä ja hän vaikutti veistämöllä aina kuolemaansa saakka. Haluamme vaalia Tenlénin arvokasta elämäntyötä ja perintöä, joten valmistamme ruokaa niin kuin Tenlén valmisti veneitä – intohimolla ja antaumuksella.

Ravintolaa pyörittää keittiömestari Robert von Bell, jolla on oma ravintola Porvoossa. Sitä ennen hän ehti kiertää noin 20 vuotta helsinkiläisten ravintoloiden keittiömestarina tai -päällikkönä.

Häneltä ilmestyi tänä vuonna Jarkko Nikkasen kanssa kirjoitettu Grilli tulessa -kirja, joka opastaa, miten aito, amerikkalaistyylinen grillaaminen onnistuu kotioloissa vaivatta. Kirjan reseptiikka pohjautuu erityisesti Texasin, Kentuckyn, Oklahoman ja Virginian grillausperinteeseen.

Myös Tenlénin low & slow -tyyli tuo maisteltavaksi Amerikan etelävaltioiden makuja. Yksi paikan suosituimmista annoksista on Texas style brisket eli perinteisellä Texas Dalmatian Rubilla maustettua, kaksitoista tuntia savustettua, naudanrintaa ja Tenlénin Bourbon-kastiketta. Liha-, kala- ja kanaruokien lisäksi tarjolla on burgereita, sandwicheja ja salaatteja.

Tenlénin erikoisuus ja valttikortti on oma savustamo, jossa lihatuotteita kypsennetään kahdessa Southern Pride -savustimessa.

– Tapamme tuoda esiin amerikkalainen ruuanvalmistustapa on hyvin ainutlaatuista Suomessa. Samanlaista ravintolaa ei ole toista, Håkans sanoo.

Robert von Bellin mukaan ruuan savustamisella on vahvat perinteet Amerikassa, ja se ilmenee monina eri osavaltioille ominaisina tyyleinä. Esimerkiksi Pohjois-Carolinassa savustetaan ja grillataan possua, joka tyypillisesti maustetaan viinietikalla ja sinapilla. Texasissa käytetään paljon naudanlihaa, joka maustetaan hyvin yksinkertaisesti vain suolalla ja pippurilla. Memphisissä ja Tennesseen osavaltiossa puolestaan suositaan savustamisen ja grillaamisen yhteydessä kuivia mausteseoksia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Olemme halunneet yhdistää niiden parhaat puolet. Kehittelemme jatkuvasti uusia juttuja, sillä on kiva haastaa itseään ja tarjota asiakkaille kiinnostavia makuelämyksiä.

Tenlénissä tarjoillaan ruokaa lounasajasta iltaan saakka. Varsinaista lounaslistaa ei ole vaan sama lista on käytössä koko päivän.

– Ruokatuotteet ovat sellaisia, että ne sopivat nautittavaksi mihin aikaan tahansa. Olemme halunneet pitää myös hinnat maltillisina, jotta kaikilla olisi mahdollisuus päästä nauttimaan ravintolasta ja hyvästä ruuasta, Håkans sanoo.

Maisteltavaksi valikoitui Texas style brisket. Makea bourbon-kastike taittoi mukavasti savustamossa mureaksi kypsytetyn, mausteisen naudanrinnan makua. Lisäpotkua annokseen toi Dirty cauliflower eli parmesaanilla, chilillä, persiljalla ja limellä maustettu kukkakaali.

Sekä ruoka että paikka toimivat hyvin lounasaikaan, mutta on helppo kuvitella, miten ravintolan tunnelma kohoaa iltaa kohti mentäessä. Kaunis miljöö tarjoaa upeat puitteet myös juhlien järjestämiseen.

Juttusarjassa esitellään Turun seudun lounaspaikkoja.


Tenlén BBQ Restaurant & Smokery

Hevoskarintie 23, Turku.

Lisätietoja: www.tenlen.fi

Avoinna ma–su klo 11–23.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.