Kolumni
Ada Nyman:

"Yhteiskunnan tulisi tukea kasvisruokavalioon siirtymistä esimerkiksi verotuksen kautta"

Pekka Peura
Moni viettää lihatonta lokakuuta.
Moni viettää lihatonta lokakuuta.

Kun kuukausi kääntyy kohta seuraavaan, moni suuntaa kaupassa askeleensa leikkelehyllyltä vegevaihtoehtojen ääreen. On nimittäin taas se aika vuodesta, kun vietämme lihatonta lokakuuta.

Kampanjan tarko...

Tämä sisältö on digitilaajillemme.

Lue juttu ja tutustu myös muuhun digisisältöömme.

Tilaa 1 kk 1,90 €

Tee tilaus verkkosivuillamme. Pääset lukemaan jutun ja tutustumaan myös muuhun digisisältöömme.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (12)

Vanhimmat ensin
Vastaa
K.K.
Kyllä on hysteria vallannut järjen
Suhteellisuudentaju on pettänyt, jos tämä on se keino, jonka joku katsoo pelastavan maailman. Vai vielä lisää veroa Suomessa, jossa ruoka on EU:n kalleinta!
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
_J_
Vast: Kyllä on hysteria vallannut järjen
Syhteellisuudentaju pettää mielummin silloin, kun aletaan valheilla värittämään omaa propagandaa. Efta-maista kalleimmat on: Norja, Sveitsi, Islanti, TanskaLuxemburg, Itävalta, Irlanti ja vasta niiden jälkeen Suomi. Noista jokunen menee myös k.k.n julistukseen EU-maista.

Mutta kyllä, ehdottomasti pitää laittaa veronkorotuksia lihaa-, maitoa, ja kananmunaa sisältäviin tuotteisiin. TÄmä olisi huomattavasti tärkeämpi kuin mikään sokerivero.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Angus
Vast: Kyllä on hysteria vallannut järjen
Ei ole Suomessa EU:n kalleinta ruokaa, mutta se on huomattavasti keskiarvoa kalliimpaa, ja kuinka ollakaan - nimenomaan hedelmät ja kasvikset ovat meillä kalliita. Kun taas rasva on halpaa, jopa hieman alle EU:n keskitason. (Pari vuotta vanhat tiedot.)

Verojen korotus ei ole mitään "tukea". Kasvikunnan ja muiden terveellisten, vähän jalostettujen elintarvikkeiden veroa pitäisi alentaa, ei niinkään muiden nostaa.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Ari Hyvönen
Minun mielestäni..
Yhteiskunnan tulisi tukea lihan saamista kaupoista. Monelle liha on melkein luksusta, varsinkin fileiden hinnat on kovat. Jokaiselle tulisi taata ravitseva liha-ateria 2-3 kertaa viikossa-
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Mirumir
Tukea ei tarvita, vain oikeita valintoja
Oikeasti ympäristöystävällinen kasvisruoka, jossa syödään kaloripitoisia tehokkaasti tuotettuja, usein lähellä kasvatettuja satokauden kasveja tai hyvin säilytystä ja kuljetusta kestäviä ruoka-aineita, on huomattavasti halvempaa kuin saman kalorisisältöinen liha. Maailman toiselta puolelta rahdatut, pikku pussukoissa myytävät trendisiemenet tai keinovalossa kasvatetut kaloriköyhät salaatit ja yrtit ovat huomattavan kallista ja turhaa ravintoa, koska niiden tuotantoon tarvitaan huomattavan paljon planeettaamme tuhoavia tuotantotekijöitä ja kuljetusta.

Kyllä: esim. lanttu, peruna, kaali, kaurapuuro, viljatuotteet, kuivatut herneet ja pavut, öljyt, vihannessäilykkeet, kesällä viihdesyömiseen tuore tomaatti ja kurkku.
Ei: esim. avokado, chia-siemenet, korianteri, vihersalaatti, tupakka, kannabis, talvella tuore tomaatti ja kurkku.

Helppo ohjenuora: jos ruoka-aine on kallis, siihen on käytetty paljon tuotantotekijöitä, jotka tuhoavat planeettaamme. Jos se on halpaa, siihen on käytetty vähän tuotantotekijöitä, jotka tuhoavat planeettamme. Myös ostopaikalla on väliä: jättimarketista ostaminen on huomattavasti ekologisempaa kuin ihanasta pikkuputiikista - mitä isompi myynti pinta-alaa kohti, sen vähemmän valaistusta ja lämmitystä/jäähdytystä ja henkilökuntaa syötyä kaloria kohti tarvitaan, ja koska planeettaamme tuhoavia tuotantotekijöitä tarvitaan vähemmän, myös hinta on halvempi kuin ihanassa pikkuputiikissa.

Wagyu-pihvin, romaine-salaatin, härkiksen ja loistavan punaviinin sisällyttämiselle ruokavalioonsa voi toki keksiä monta nautinto- maailmankatsomus- tai trendisyytä, mutta ympäristötekosyyt kalliille tai kaloriköyhille ruoka-aineille eivät ole älyllisesti rehellistä puuhaa.

Syö halpaa - pelastat maailman!
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Sivustaseuraaja
ALV ohjaamaan kulutusta
Mm. Briteissä ja lähes kaikissa Yhdysvaltojen osavaltiossa tavallisen, jokapäiväisen ruoan ALV on joko nolla tai vahvasti rajoitettu. Hanhenmaksasta toki näissäkin maissa verotetaan, mutta ALV:illa pystyttäisiin helposti vaikuttamaan terveellisemmän ruoan (kuten sokerin ja rasvan) kulutukseen.
Suomessa tosin pitäisi pitää visu huoli siitä, ettei ALV:in lasku valu tukun tai vähittäiskaupan taskuihin.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Angus
Vast: ALV ohjaamaan kulutusta
Tätä minäkin olen ajatellut ja puhunutkin vuodesta toiseen. Tosin sattui varmaan pikku ajatusvirhe, kun kirjoitit "ALV:illa pystyttäisiin helposti vaikuttamaan terveellisemmän ruoan (kuten sokerin ja rasvan) kulutukseen" - eiköhän tarkoitus ollut sanoa "ALV:illa pystyttäisiin helposti vaikuttamaan epäterveellisen ruoan (kuten sokerin ja rasvan) kulutukseen"... Ja toki terveellisemmänKIN ruoan kulutukseen.

Tärkeä pointti on tuo, että alvin laskun pitäisi oikeasti laskea ruoan hintaa, ja se vaatisikin jonkin verran miettimistä, ettei kaikki menisi suoraan kaupan katteisiin.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Lisää