70 prosenttia hirvikolareista sattuu hämärällä tai pimeällä
Metsästyskausi ja kiima-aika saavat syksyisin hirvet sekä kauriit liikkeelle. Varsinkin hirvi on niin massiivinen eläin, että vahinkoja syntyy helposti.
Varoitusmerkit teiden varsilla kertovat kasvaneesta riskistä. Merkkien vaikutusalueella on yleensä eläinten vakiintuneita kulkureittejä.
− Merkin nähdessään fiksu autoilija hidastaa nopeutta etenkin aamu- ja iltahämärissä, jolloin eläimet ovat aktiivisimmillaan. On huomattava ero, törmääkö hirveen nopeudella 80 vai 60 kilometriä tunnissa, toteaa tiedotteessa komisario Ilkka Kantola.
Hirvikolareista arviolta 70 prosenttia tapahtuu hämärällä tai pimeällä, ja suuressa osassa kolareita kuljettaja ei ehdi tehdä mitään.
Paras keino pienentää törmäysriskiä ja lieventää kolarin seurauksia on nopeuden vähentäminen.
− Jos hirvi juoksee tielle, väistä peräpään puolelta. Lisäksi muista, että perässä saattaa tulla toinen ja kolmaskin. Hirven juostua jonkin matkan päässä tien yli, laske nopeutta vähemmäksi, sanoo Kantola.
Toimi näin, jos törmäät eläimeen
Jos törmäät eläimeen, varoita muuta liikennettä, huolehdi mahdollisista loukkaantuneista, soita hätäkeskukseen ja kykyjen mukaan lopeta loukkaantunut eläin. Jos peuraan törmättäessä ei synny henkilövahinkoja, riittää ilmoitus hätäkeskukseen. Poliisia ei tarvitse jäädä odottamaan.
Jos eläin on kuollut tai jatkanut loukkaantuneena matkaansa, merkitse paikka, josta se löytyy tai on lähtenyt metsään. Yksilöi pyydettäessä paikka tarkasti.