Kriteerit ikäihmisten kotihoidolle ja ympärivuorokautiselle hoidolle on laitettava kaikkien näkyville
Palvelujen saatavuus ja palvelujen nykytason säilyttäminen on ollut aluevaalien vaalimainosten ykköslupaus. Turun Seudun Vanhustuki ry:n tukiystävätoiminnan yhteydessä on näköalapaikka seurata ikäihmisten palvelukokonaisuuksien toimintaa ja toimimattomuutta Turussa.
Kotihoidon henkilökunta tekee varmasti parhaansa, mutta haastavia tilanteita kotona pärjäämisen osalta tulee eteen päivittäin, koska tänä päivänä hyvin monisairaat iäkkäät asuvat kotona.
Turun kaupunki ei ole vanhuspalveluiden verkkosivuillaan julkaissut ympärivuorokautiseen asumiseen liittyviä kriteereitä, joihin voisi tutustua, kun kotona pärjääminen apujen turvinkin alkaa olla vaikeaa. Iäkkäiden palvelujen palvelukokonaisuuksista pitäisi olla selkokielistä tietoa, jotta iäkäs ja hänen omaisensa voisivat ajoissa varautua mahdolliseen toimintakyvyn laskuun.
Tuntuu siltä, että tällä hetkellä painopiste on palvelujen suurkuluttajissa, liian huonokuntoisten iäkkäiden aika lailla toivotonta kotona sinnittelyä tuetaan ja parempikuntoisten toimintakyvyn ylläpitämiseen jää liian vähän aikaa ja resursseja. Pahimmillaan vasta toistuvien päivystyskäyntien ja sairaalajaksojen jälkeen tehdään päätös pysyvästä ympärivuorokautisesta hoitopaikasta.
Perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran toteamus laillisesta heittellejätöstä osuu kärjistettynä haastavimmissa tilanteissa oikeaan. Iäkkään, jonka voimavarat ovat korkean iän tai sairauden vuoksi vähentyneet niin, ettei hän omassa kodissa kykene asumaan turvallisesti ja asianmukaisesti, tulisi saada ympärivuorokautisen hoidon paikka ilman inhimillisesti raskasta sinnittelyvaihetta.
Miksi kunnallisen palvelun piiriin pääsyn kriteeristö ei ole kaupungin sivuilla näkyvillä? Onko kaupungissa olemassa yksiselitteisen selvät kriteerit kotihoidolle ja ympärivuorokautiselle hoidolle? Miten prosessi toimii ideaalitilanteessa ja tarvitaanko siihen raskasta päivystys-sairaala-kierrettä ja onko se nykyisellään edes kustannustehokasta?
Esimerkkinä voidaan käyttää esimerkiksi Tampereen kaupunkia, jonka sivuilta löytyy tietoa, mitkä kriteerit tulee täyttyä palveluasumiseen hakeuduttaessa. Näihin voi tutustua etukäteen ja saada tietoa siitä, miten toimia omaisena tässä monimutkaisessa ikäihmisen loppuelämän laatuun suuresti vaikuttavassa tilanteessa.
Iäkkäälle ei lainsäädäntö tunne subjektiivista oikeutta hoivaan (vrt. lapsilla subjektiivinen päivähoito-oikeus). Pitäisikö sitä jatkossa miettiä, nyt kun sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmä mullistetaan?
Maarit Kulmala
Turun Seudun Vanhustuki ry:n puheenjohtaja