Ruissalossa pesii jo lähes sata lintulajia – uusimpia tulokkaita harmaahaikara ja liejukana
Turun Ruissalon pääsaaren pesimälinnusto kartoitettiin viime vuonna seitsemättä kertaa. Aivan ensimmäinen laajuudeltaan vastaava kartoitus tehtiin saarella 1980, mutta joistakin lajeista parimääräarvioita on jo 1930-luvulta alkaen.
Nyt kartoituksesta vastasivat konsulttityönä Jarmo Laine ja Hannu Klemola, joille kertyi maastopäiviä helmikuulta heinäkuuhun yhteensä lähes sata. Täydentäviä havaintoja saatiin myös lintuharrastajilta. Työn tilasi Turun kaupungin ympäristönsuojelu.
Selvityksessä tavattiin ennätykselliset 94 Ruissalossa pesivää lintulajia. Uusia pesimälajeja saarella todettiin kahdeksan. Uusia tulokkaita olivat muun muassa harmaahaikara, harmaasorsa, liejukana, luhtakana, valkoselkätikka ja kulorastas.
Edellisen vuonna 2015 tehdyn laskennan jälkeen Ruissalon pesimälajistosta olivat hävinneet pensastasku ja keltavästäräkki. Jo ennen 1980-lukua saaren pesimälajistosta katosivat esimerkiksi lapasorsa, tuulihaukka, teeri, pyy, peltopyy, helmipöllö ja kehrääjä. Laskentahistorian aikana ovat lisäksi hävinneet muun muassa haapana, kuovi, varpunen ja peltosirkku.
Metsälinnustosta esimerkiksi tikat, sirittäjät, peukaloiset ja puukiipijät ovat hyötyneet Ruissalon metsien suojelusta ja metsänkäsittelytapojen muutoksista. Ruissalossa puusto on ikääntynyt, lahopuun määrä kasvanut ja pensaskerros vahvistunut. Tämän takia joidenkin metsälajien, kuten töyhtötiaisen ja hömötiaisen, voimakas taantuminen näkyy hyvin myös Ruissalossa.
Euroopassa laajalti todettua maatalousympäristön linnuston taantumista on Ruissalossa sen sijaan onnistuttu peltojen viljelytapojen muutoksella hidastamaan, ja esimerkiksi töyhtöhyyppä, kiuru ja niittykirvinen ovat hieman runsastuneet. Koko maassa taantuneet pitkänmatkan muuttajat ovat taantuneet myös Ruissalossa. Tällaisia lajeja ovat esimerkiksi räystäspääsky, kivitasku, lehtokerttu ja pikkulepinkäinen.
Monet kulttuuriympäristöjen ja pihojen lajit, kuten sepelkyyhky, pikkuvarpunen, tikli ja hemppo ovat runsastuneet Ruissalossakin. Kyseiset linnut ovat hyötyneet lauhoista talvista ja talviruokinnasta.
Vesilintujen tilanne on Ruissalossa kahtiajakoinen. Esimerkiksi kyhmyjoutsen, tavi ja sinisorsa, pärjäävät kohtalaisesti, mutta esimerkiksi tukkasotka, silkkiuikku ja nokikana ovat taantuneet edelleen. Ruissalon tilanne vastaa koko maan tilannetta. Ruissalon lajistoon on kuitenkin palannut äärimmäisen uhanalainen punasotka.
Ruissalon elinympäristöjen monimuotoisuus näkyy saaren runsaassa pesimälinnustossa. Ruissalossa pesii vaateliasta lehtolajistoa, vanhan metsän lajeja, sekä lintulahtien ja avoimen merenrannan lajistoa. Turun kaupungin toteuttamilla luonnonhoitotoimilla pyritään ylläpitämään ja lisäämään Ruissalon luonnon monimuotoisuutta myös jatkossakin.