Turun linnasta saa lounasannoksia
Turun linnan ravintolan Juhana Herttuan Kellarin historia ulottuu pitkälle. Tämän vuoden alusta alkaen linnan ravintola- ja tapahtumapalveluista on vastannut Sunborn Events.
Joka arkipäivä linnan sisäpihalla olevassa ravintolassa on tarjolla vaihtuva lounas ja viikonloppuisin lohikeittoa.
– Moni yllättyy, että Turun linnassa on kaikille avoin ravintola, josta saa lounasta, toteaa vuoropäällikkö Elina Enberg.
Enberg aloitti Juhana Herttuan Kellarissa kesällä. Hän suunnittelee ja valmistaa kaikki lounasannokset ravintolan keittiössä.
– Aiemmin täällä oli lounaspöytä ja ruoka valmistettiin Logomon keittiössä ja tuotiin tänne. Kesällä oli kuitenkin rauhallista ja hävikkiä tuli toisinaan paljon. Se teki minusta tosi pahaa ja päätimme vaihtaa lounaan lautasannoksiin hävikin minimoimiseksi. Ravintolan keittiö on kompakti, mutta saan siellä kaikki valmistettua, Enberg kertoo.
Juhana Herttuan Kellarissa ei ole kiertävää lounaslistaa vaan Elina Enberg suunnittelee sen viikko kerrallaan sesongin makuja hyödyntäen. Tarjolla on päivittäin liha- tai kala-annos sekä kasvisannos. Lisäksi on runsas salaattipöytä ja keitto.
"Kalapäivät erityisesti houkuttelevat asiakkaita."
– Pyrin raaka-aineiden vaihtelevuuteen ja monipuolisuuteen. Toisina päivinä on kalaa, toisina lihaa, välillä pastaa tai risottoa. Nyt hyödynnän paljon punajuurta ja tänään onkin tarjolla muun muassa kasvisborssikeittoa. Pyrin siihen, että joko kasvivaihtoehto tai keitto on päivittäin vegaaninen.
Enberg kertoo tottuneensa suunnittelemaan ja valmistamaan buffetlounasta. Lautasannokset tuovat omat haasteensa lounaan suunnitteluun.
– Tykkään simppeleistä mauista ja klassisista perusruoista. Suolalla ja pippurilla pääsee jo pitkälle. Täytyy kuitenkin miettiä, mitkä ruoat näyttävät kauniilta annoksina. Esimerkiksi nakkikastiketta en listalle ole nyt laittanut. Toisaalta lautasannokset ja sitä kautta vähentynyt hävikki, mahdollistavat parempien raaka-aineiden käytön. Esimerkiksi tänään listalla olevaa kampelaa tuskin olisi buffetpöydässä.
Lounastajia ravintolassa käy päivästä riippuen noin kolmestakymmenestä kuuteenkymmeneen.
– Korona-aika on ollut hiljaisempaa. Ainakin toistaiseksi ehdin valmistaa kaikki annokset itse ja esimerkiksi tekemään kaikki kasvipyörykät. Kalapäivät erityisesti houkuttelevat asiakkaita, Enberg sanoo.
Vierailupäivänä annosvaihtoehtoina oli paistettua kampelaa ja fenkolirisottoa sekä kvinoa-kasvispyöryköitä, uunijuureksia ja vegedippiä. Maisteltavaksi valikoitui kampela-annos, joka oli kaunis, tuhti ja täynnä makua. Fenkoli toi annokseen mukavaa raikkautta. Salaattipöytä oli sopivan runsas ja sieltä saa koottua monipuolisen annoksen.
Miljöönä historiallinen Turun linna on upea lounaspaikka.
– Tämä on työpaikkanakin upea. Nyt iltojen pimetessä linnan tunnelma on taianomainen. Kun lähden pimeällä töistä, linnan ikkunoissa palaa valot ja joskus vielä uskon näkeväni linnan kummituksenkin, Elina Enberg hymyilee.
Juttusarjassa esitellään Turun seudun lounaspaikkoja.
Juhana Herttuan Kellari
Turun linnan sisäpihalla, osoite Linnankatu 80, Turku.
Lounas arkisin kello 11–14.30.
Lounaan hinta 10,70 euroa, salaatti- & keittolounas 9,50 euroa.
Viikonloppuisin tarjolla lohikeitto kello 11–14. Lohikeiton hinta 12,50 euroa.