Lempilounas tarjoaa Länsikeskuksessa lempiruokaa
Turun Länsikeskuksessa Länsi1:ssä sijaitsevan suositun lounasravintola Lempilounaan oven takana oli viime viikolla poikkeuksellisen pitkä jono. Lempilounaassa on totuttu jonoihin, mutta silti yhtäkkinen suuri suosion kasvu yllätti ravintolan yrittäjätkin.
Syy tavallista suurempaan asiakasryntäykseen löytyy viime viikolla julkistetusta Suomen paras lounas -listasta, jossa Lempilounas sijoittui sijalle seitsemän. Työsuhde-etuja tarjoavan Edenredin kisan voitti salolainen JJ’s BBQ. Voittaja valittiin avoimella verkkoäänestyksellä, jossa ääniä annettiin yli 32 000. Kilpailussa ääniä sai 1 800 eri ravintolaa, jotka sijaitsevat 120 eri paikkakunnalla ympäri Suomea.
– Onhan tämä ihan huikeaa, että sijoituimme listalla sijalle 7! Postasin kilpailusta Facebookissa ja Instagramissa puolileikilläni, että käykäähän äänestämässä meitä, jos tykkäätte lounaistamme. Tykkäyksiä ja jakoja alkoi tulla nopeasti. Kun lista julkaistiin, piti useaan kertaan tarkistaa, pitääkö tulos paikkansa, Lempilounaan yrittäjä Asta Tenho kertoo innoissaan.
Lempilounaalla käy paljon vakioasiakkaita, mutta viime päivinä Tenhon mukaan on ollut nähtävissä tavallista enemmän uusia kasvoja.
– Moni on sanonut, että oli kuullut kisasijoituksesta ja piti tulla katsomaan, minkälainen paikka tämä on.
Jonoista huolimatta Tenho vakuuttaa, että ruokaa riittää aina myös päivän viimeisille lounasasiakkaille.
– Olen ylpeä siitä, että ruoka ei lopu kesken ja salaattipöytä pidetään fressinä loppuun asti, sillä viimeinen asiakas maksaa ihan saman kuin ensimmäinenkin. Ruokaa valmistetaan pitkin päivää, jolloin nähdään myös menekkiä, mikä taas vähentää hävikkiä.
Tenho pyörittää lounasravintolaa yhdessä sisarustensa Jyrki Lahtivuoren ja Kati Lahtivuoren kanssa. Kaikilla kolmella on ravintola-alan koulutus, ja Jyrki ja Asta ovat työskennelleet yli kaksikymmentä vuotta lounasravintoloissa. Ajatus omasta ravintolasta syntyi viisi vuotta sitten jouluna.
"Olen ylpeä siitä, että ruoka ei lopu kesken ja salaattipöytä pidetään fressinä loppuun asti."
– En tiedä, kuinka tosissamme olimme, mutta Katin mies laittoi pyörät pyörimään ja alkoi salaa etsiä sopivaa tilaa. Huhtikuussa meillä olikin jo paikka avoinna, Tenho sanoo.
Aluksi sisarukset pyörittivät paikkaa kolmistaan. Nykyään heidän lisäkseen töissä on kolme vakituista työntekijää sekä vuokratyöntekijöitä.
Lempilounas löysi heti tiensä asiakkaisen sydämiin, ja 170-paikkaisessa ravintolassa käy päivittäin 500–740 ruokailijaa. Asta Tenhon mukaan suosion salaisuus piilee hyvässä ruuassa, kuten itse tehdyissä lihapullissa, jauhelihapihveissä ja lohimurekepihveissä.
– Meillä on todella runsas ja raikas salaattipöytä. Meillä on tarjolla mutkatonta, rehtiä ja perinteistä suomalaista kotiruokaa, ja sellaistakin, mitä ei saa joka paikasta. Esimerkiksi maksaruokia ei kukaan viitsi tehdä kotona, mutta ne, jotka pitävät maksasta, tulevat syömään Jyrkin valmistamaa taivaallista maksakastiketta.
Lounaalla on joka päivä tarjolla kaksi lämminruokavaihtoehtoa, päivittäin vaihtuva keitto sekä salaattipöytä. Tarjolla on myös aina yksi ylimääräinen ruoka, jota ei etukäteen ilmoiteta missään. Lounaan hintaan kuuluu itse leivottua leipää, ruokajuoma sekä jälkiruoka ja kahvi tai tee.
– Tiistaisin on aina lohikeittoa, ja torstai on perinteinen hernekeitto- ja pannukakkupäivä. Muutoin mennään aikalailla fiiliksellä ja yritämme tehdä lounaslistasta mahdollisimman monipuolisen.
Testipäivänä tarjolla oli naudanjauhelihapihvejä ruskeakastikkeessa, kampelaa ja hernekeittoa. Jälkiruuaksi oli pannaria, mansikkahilloa ja kermavaahtoa.
Kasasin annokseen pihvien seuraksi perunamuusia ja lämpimiä kasviksia sekä runsaasti salaattipöydän antimia. Maistettuani ruokia on sanottava, etten ole yhtään yllättynyt jonosta enkä kisasijoituksesta. Ruoka oli poikkeuksellisen hyvää. Jauhelihapihveissä oli runsaasti makua, ja lämpimät kasvikset olivat niin maukkaita, että olisin voinut syödä lounaaksi pelkästään niitä. Lounaan kruunasi herkullinen pannarijälkkäri hillolla ja kermavaahdolla.
Juttusarjassa esitellään Turun seudun lounaspaikkoja.
Lue myös:
Salon JJ's BBQ voitti lounasruokakilpailun – kymmenen parhaan joukossa myös turkulaisravintola
Lempilounas
Länsi1, Viilarinkatu 5, Turku, 2. krs.
Lounas arkisin klo 10.30–14.30. Kotiruokalounas 9,70 euroa, keittolounas 7,60 euroa, salaattipöytä 7,30 euroa.
Lisätietoja: www.lempilounas.fi., puh. 050 311 3111.