Viidennen näyttämön pääroolissa on ruoka
Kesäkuun alkupuolella avautunut Turun kaupunginteatterin Viides näyttämö -ravintola on rento ruokapaikka ja terassi, jonne toivotaan muidenkin kuin teatterilaisten ja kulttuurinharrastajien löytävän.
– Teatterin arvoihin kuuluvat tasa-arvo ja yhdenvertaisuus, mitkä näkyvät myös ravintolassa. Hyväksymme kaikki ruokavaliot ja ihmiset, ja meille voi tulla sellaisena kuin on. Viides näyttämö on matalan kynnyksen paikka, jonne voi tulle niin iltapuvussa nauttimaan menun antimista kuin terassille verkkareissa siemailemaan olutta, sanoo Turun kaupunginteatterin palvelupäällikkö Sanna Kiviranta.
Repertuaarikeittiön perustana on tuoreus ja sesongin mukana eläminen. Kesällä tarjolla on bistromenu ja arkilounas. Keittiössä työskentelee keittiöpäällikkö Ville Rantasen johdolla neljän hengen tiimi.
"Teatterin arvoihin kuuluvat tasa-arvo ja yhdenvertaisuus, mitkä näkyvät myös ravintolassa."
Sanna Kiviranta
– Salissa työskentelee hovimestarin ja kahden ammattitarjoilijan lisäksi nuoria, jotka eivät opiskele ravintola-alaa, mutta ovat kovin innokkaita oppimaan, Kiviranta sanoo.
Sisällä ravintolassa on 50 asiakaspaikkaa ja terassilla sataa paikkaa lisää. Kivirannan mukaan ihmiset ovat löytäneet terassin hyvin, mutta ravintola odottaa vielä löytämistä.
– Uskon, että hyvä ruoka ja kiva miljöö puhuvat puolestaan ja ihmiset löytävät ravintolan viimeistään syksyllä, kun teatterin näytökset jatkuvat.
Muun muassa Lapissa aiemmin työskennellyt Rantanen yhdistelee kotimaan parhaimpia antimia maailman makuihin. Bistrolistan alkunäytöksellä on valittavissa grillattua sydänsalaattia, siikaa ja naudan marmorifileetä. Juonen tiivistyessä pääruoaksi voi valita esimerkiksi toast skagenin, hernerisottoa tai grillattua possunkylkeä. Loppukohtauksella eli jälkiruuaksi on tarjolla sitruunakakkua ja suklaa-maapähkinäleivoksia.
– Ravintolan pääpaino on illoissa, mutta tarjolla on myös lounasta. Lounasaikaan on tarjolla päivittäin vaihtuva lautasannos, joka sisältää erilaista ruokaa keitoista lihamurekkeeseen.
Lisäksi on mahdollista tilata annoksia listalta, josta löytyy muun muassa vegaaninen hernerisotto ja päivän kala-annos. Lounaaseen kuuluu lautasannoksen lisäksi salaattipöytä ja leipä.
Koska Viidennen näyttämön vaihtuvassa ruokalistassa ei sitouduta vain yhden tyylilajin keittiöön, löytyy vakiokävijällekin aina uusia yllätyksiä.
– Kesän ajan käytössä on kesäinen ja raikas lista. Menua kehitellään jatkuvasti ja syksyllä otetaan käyttöön uusi lista.
Testipäivänä tarjolla oli savustettua lohta puikulaperunoiden, parsan ja sellerin kera. Kauniisti kasattu kesäinen annos oli raikas ja sopivan ruokaisa. Kiitosta pitää jakaa etenkin kalan kypsyysasteesta, joka oli juuri oikea: kypsä, mutta mehukas.
Syksyllä lounasaikaan ravintola palvelee lähinnä teatterin henkilökuntaa ja aukioloajat mukailevat teatterin produktioita.
– Tarkoituksena on, että iltaisin ravintolassa olisi kulttuuritarjontaa, kuten musiikkia ja runonlausuntaa, Kiviranta suunnittelee.
Juttusarjassa esitellään Turun seudun lounaspaikkoja.
Viides näyttämö
Aleksis Kiven aukio
Itäinen Rantakatu 14, Turku
Yhteystiedot: www.viidesnayttamo.fi
Keittiö avoinna ma–la klo 12–21. Lounas arkisin klo 12–15.