Turussa esitetään toimenpiteitä lasten, nuorten ja perheiden mielenterveyden tukemiseen – hoito ollut pitkään ruuhkautunut
Turussa lasten, nuorten ja perheiden mielenterveyden tukemiseen esitetään laajaa lisäpanostusta. Lautakunta päättää toimenpiteistä kokouksessaan keskiviikkona 28.huhtikuuta.
Kaikkia toimenpiteitä esitetään käynnistettäväksi jo vuoden 2021 aikana.
Turun kaupungin hyvinvointitoimialalta kerrotaan, että lasten ja nuorten mielenterveyshäiriöiden hoito on kasvaneen kysynnän vuoksi ollut pitkään ruuhkautunut sekä perustasolla että erikoissairaanhoidossa. Koronapandemia ja sen hillitsemiseksi tehdyt rajoitustoimet ovat entisestään lisänneet erityisesti nuorten psyykkistä oireilua ja hoitoon hakeutumista.
Turun kaupungin hyvinvointitoimiala ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri ovat yhdessä valmistelleet toimenpide-esityksiä Turussa jo aiemmin toteutettujen toimenpiteiden lisäksi.
Turun kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnalle esitetään neljä toimenpidekokonaisuutta, joiden kautta Turussa voidaan entistä paremmin tukea lasten, nuorten ja perheiden mielenterveyttä ja parantaa mielenterveyshäiriöiden hoidon saatavuutta.
Lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden saatavuutta kouluissa, perustasolla ja erikoissairaanhoidossa pyritään helpottamaan lisäämällä sairaanhoitajien määrää.
Turussa on suunnitteilla viiden sairaanhoitajan tiimi, joka työskentelisi alakouluilla yksilö- ja yhteisötyössä. Lisäksi kaksi sairaanhoitajaa lisättäisiin yläkouluun ja toiselle asteelle siten, että osa työstä tapahtuisi Ohjaamossa ja Vamoksessa.
Lisäksi esitetään, että osana lasten ja nuorten terveyspalveluja työskentelisi lasten matalan kynnyksen mielenterveys- ja päihdeyksikkö. Yleensä tiedotteen mukaan lasten ja perheiden ongelmat havaitaan neuvolassa, varhaiskasvatuksessa, kouluissa sekä kouluterveydenhuollossa, joten perustasolle tarvitaan lisää psykiatrista tukea. Konsultaatiotuella tunnistetaan paremmin ne lapset, joita voidaan auttaa perustason palveluissa. Konsutaatiotueksi esitetään työparia, joka koostuu jalkautuvasta lastenpsykiatrista ja psykiatrisesta sairaanhoitajasta.
Tällä hetkellä Turussa vain osa neuropsykiatrisesti oireilevista lapsista ja nuorista saa diagnoosin. Palvelun saatavuutta parantamaan ja sairaanhoitopiirin lähetteitä vähentämään esitetään Nepsy-neuvolaa tai -poliklinikkaa, jossa keskitetysti tehtäisiin diagnostiset testit turkulaisille lapsille ja nuorille. Palvelua varten lisäresursseina tarvitaan kolme psykiatrista sairaanhoitajaa ja yksi psykologi.
Mielenterveyden tukemiseen esitetään myös koulujen oppilashuollon vahvistamista. Korona-aika on tuottanut suuren määrän lasten ja nuorten mielenterveysongelmien hoidon tarvetta. Syrjäytymisriskissä olevien nuorten määrän on huolestuttavasti lisääntynyt. Oppilashuoltoon esitetään rekrytoitavaksi lisäresurssina kaksi koulupsykologia alakouluille, kaksi yläkouluille sekä kaksi psykologia toiselle asteelle. Lisäksi esitetään rekrytoitavaksi neljä kouluterveydenhoitajaa vuoden 2022 loppuun saakka.
Apua kaivataan myös sähköisten palveluiden puolelle. Kaupungin verkkosivuille on suunnitteilla monesta muusta kunnasta tuttu Pyydä apua -nappi, jonka kautta asiakas saa nopeasti apua ja yhteyden ammattilaiseen. Lisäksi neuvola-chatin palveluaikoja suunnitellaan laajennettavaksi, ja tunnistautumisen kautta mahdollistetaan käynnin korvaava palvelu. Chat-palvelua esitetään laajennettavaksi myös koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoon ja perheneuvolaan. Sähköisten palvelujen lisäämiseen esitetään tarvittavaksi yhteensä kolme terveydenhoitajaa, yksi psykiatrinen sairaanhoitaja ja yksi sosiaalityöntekijä.