Kysely: Lastensuojelun tarve ja asiakasperheiden mielenterveysongelmat lisääntyneet korona-aikana
Tuoreen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Lastensuojelun keskusliiton teettämän kuntakyselyn mukaan koronaepidemia on lisännyt lastensuojelun tarvetta ja lastensuojelun asiakasperheiden mielenterveysongelmia. Lastensuojelun johdolle suunnattuun kyselyyn vastasi 85 kuntaa ja 18 kuntayhtymää.
Kyselyyn vastanneista kunnista 40 prosenttia arvioi lastensuojelun asiakkaiden määrän lisääntyneen koronan takia, ja 47 prosenttia kertoo lastensuojeluilmoitusten määrän kasvaneen.
Tuloksien perusteella lastensuojelun asiakasperheiden elämäntilanteet ovat selvästi vaikeutuneet valtaosassa kuntia. Kyselyssä jopa 63 prosenttia kunnista arvioi lasten mielenterveysongelmien lisääntyneen koronaepidemiaa edeltävään aikaan verrattuna. Vastaavasti 55 prosenttia kunnista arvioi, että vanhemmilla on aiempaa enemmän mielenterveysongelmia.
– Mielenterveysongelmien kasvu on huolestuttavaa. Lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen saatavuuteen pitää kiinnittää eritystä huomioita koronakriisin jälkihoidossa, toteaa tiedotteessa erikoistutkija Pia Eriksson THL:stä.
Kyselyyn vastanneista kunnista ja kuntayhtymistä runsaat 70 prosenttia arvioi lastensuojelun asiakasperheiden vuorovaikutusongelmien, vanhempien jaksamattomuuden ja lasten koulunkäyntiin liittyvien ongelmien lisääntyneen.
Kyselyn perusteella lastensuojelun asiakkaiden sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuus heikkeni koronan vuoksi kuluneena talvena verrattuna syksyyn 2020.
– Erityisen haastavana näyttäytyy lasten- ja nuorisopsykiatrian sekä koulutoimen ja oppilashuollon palveluiden heikko saatavuus lastensuojelun asiakkaille. Lasten ja nuorten hyvinvointiin tulee panostaa koulussa kiinnittämällä huomiota erityisesti oppilashuollon resursseihin, kertoo erityisasiantuntija Annukka Paasivirta Lastensuojelun keskusliitosta.
Kyselyyn vastanneista kunnista ja kuntayhtymistä 56 prosenttia arvioi koulutoimen ja oppilashuollon palveluiden saamisen vaikeutuneen vähintään jossain määrin. Lasten- ja nuorisopsykiatrian palveluiden saamisen puolestaan arvioitiin vaikeutuneen talvella vähintään jossain määrin 62 prosentissa kunnista ja kuntayhtymistä.
Lastensuojelun palveluissa on ollut puutteita pitkään.
– Selvää kuitenkin on, että epidemia on pahentanut tilannetta. Se on myös korostanut jo olemassa olevia puutteita. Muiden palveluiden vahvistamisen lisäksi myös kuntien lastensuojelun resurssit tulee turvata siten, että kasvaneeseen palvelutarpeeseen pystytään vastaamaan, sanoo Eriksson.