Koronakriisi pudotti asuntolainojen kysynnän Turun seudun Osuuspankissa – Koko maassa lainakanta hiipui vain vähän
Koronaviruspandemian vaikutukset kevään asuntokauppaan näkyivät alkuvuonna myös Turun seudun Osuuspankissa, jossa asuntolainojen kysyntä hiipui vuoden ensimmäisellä puoliskolla 0,1 prosentin kasvuvauhtiin. Vuotta aiemmin samaan aikaan asuntolainakanta kasvoi noin yhden prosentin vuosivauhdilla.
Osuuspankissa asuntolainoitus on siis jo aiemmin kasvanut keskimääräistä hitaammin, sillä Suomen Pankin tilastojen mukaan koko maan asuntolainakannan vuosikasvu oli kesäkuun lopussa 2,6 prosenttia.
OP:n mukaan asuntomarkkinoiden tilanne alkoi kohentua alkukesällä. Suomen Pankin tilastot osoittavat, että vuoden toisella neljänneksellä eli huhti-kesäkuussa uusia asuntolainoja nostettiin kymmenen prosenttia viimevuotista vähemmän. Koko vuosipuoliskolla tammi-kesäkuussa uusien lainojen nosto jäi kokonaisuudessaan 0,4 prosenttia edellisvuotta alemmalle tasolle.
Turun seudun Osuuspankissa yritysluottojen kysyntä pysyi alkuvuonnakin vilkkaana. Yritysluottokannan vuosikasvu oli ensimmäisen vuosipuoliskon aikana 12,3 prosenttia edellisvuoden 14,4 prosentin sijasta.
– Kriisin vaikutukset eri toimialoilla eroavat merkittävästi toisistaan ja liiketoiminnan näkymät ovat edelleen monilta osin sumeat. Yritykset ovat pystyneet sopeuttamaan toimintaansa hyvin nopeasti muuttuneissa olosuhteissa. Pankki on pyrkinyt tukemaan tätä myöntämällä lyhennysvapaita niin yritysten kuin henkilöasiakkaidenkin luottoihin, OP Turun Seudun toimitusjohtaja Olli-Pekka Saario sanoo tiedotteessa.
Talletusten kasvu oli alkuvuonna Turun seudun Osuuspankissa 5,8 prosentin luokkaa, kun lasketaan mukaan henkilö- ja yritysasiakkaiden talletukset.
Pankin liikevoitto oli alkuvuonna 24,9 miljoonaa euroa (vuotta aiemmin 26,1 miljoonaa euroa). Korkokate ja palkkiot kasvoivat. Korkokatteessa näkyvät erityisesti niin yritysluottokannan vahva kasvu kuin nousuun kääntyneet luottojen lainamarginaalit.
Toistaiseksi luottotappiot ja niitä ennakoivat arvonalentumiset ovat pysyneet edellisvuoden tasolla, mutta niiden ennakoidaan kääntyvän nousuun koronakriisin mahdollisesti kasvattamien maksuvaikeuksien takia.
Alkuvuonna järjestämättömien saatavien määrä oli 1,55 prosenttia lainakannasta, kun se vuotta aiemmin oli 1,47 prosenttia.