"Oppivelvollisuuden laajentaminen on hyvä, mutta epätasa-arvoinen nykyisille yseille" – oppilaat tenttasivat Li Anderssonia
Raision Vaisaaren koulun oppilaat pääsivät maanantaina kysymään opetusministeri Li Anderssonilta (vas) oppivelvollisuuden laajentamisesta.
Hallitus valmistelee parhaillaan oppivelvollisuusiän nostamista 18 vuoteen.
Se tarkoittaa käytännössä pakollista toisen asteen koulutusta tai toisella asteella opiskelua vähintään siihen asti, kunnes opiskelija tulee täysi-ikäiseksi.
Vaisaaren yhdeksäsluokkalainen Essi Tuokko pitää oppivelvollisuuden laajentamista hyvänä asiana, mutta harmittelee, ettei asiaan kiinteästi kytköksissä oleva ilmainen toisen asteen koulutus koske nykyisiä ysiluokkalaisia.
– Mutta kyllä tämä silti varmasti luo tasa-arvoa, kun opiskelijalla on mahdollisuus opiskella lukiossa tai ammattikoulussa riippumatta siitä, onko rahaa, Tuokko pohtii.
Samaa mieltä on niin ikään yhdeksäsluokkalaiset Emilia Sundén ja Raman Veisi.
– Sillä, että on ollut mahdollisuus opiskella itselleen ammatti tai sitten lukiossa, lisää varmasti tasa-arvoa myös työelämässä, Veisi toteaa.
Raision sivistysjohtaja Juha-Pekka Lehmus ei myönnä olevansa huolissaan siitä, miten oppivelvollisuuden laajentaminen rahoitetaan.
Laajennus tuo väistämättä talouskurimuksissa oleville kunnille lisää velvollisuuksia, sen myöntää ministeri Anderssoninkin.
– Resurssit ovat aina olennainen kysymys, mutta haluan luottaa siihen, että tulevat kustannukset kompensoidaan valtionosuuksilla, Lehmus sanoo.
Raisiossa siirtyy Lehmuksen mukaan perusopetuksesta toisen asteen koulutukseen 100 prosenttia oppilaista.
Mutta kaikki eivät kuitenkaan valmistu toisesta asteesta.
Suomessa noin 15 prosenttia toisen asteen opiskelijoista ei koskaan valmistu lukiosta tai ammattikoulusta.
Se on Anderssonin mukaan suurempi ongelma kuin toisen asteen koulutuksen aloituspaikat.
– Hallitus on jo sitoutunut lisäämään toisen asteen koulutuksen oppilashuollon resursseja, Andersson muistuttaa.
Uusi oppivelvollisuuslaki on tarkoitus saada voimaan ensi vuonna. Näin ollen se koskee syksyllä 2021 toisessa asteessa aloittavia opiskelijoita eli nykyiset kahdeksasluokkalaiset ovat ensimmäinen ikäryhmä, jota uusi oppivelvollisuuslaki ja maksuton toiseen asteen koulutus koskee.
Oppivelvollisuuden laajennus maksaa Anderssonin mukaan yhteensä 129 miljoonaa euroa.
– Siitä kuluu tällä vaalikaudella 107 miljoonaa, hän sanoo.